Оптимізація раціонів годівлі корів в період роздоювання

06 Январь 2015 Статьи

Оптимізація раціонів годівлі корів в  період роздоювання

При ідеальному балансуванні раціонів годівлі корів за всіма поживними речовинами, особливо крохмалем і клітковиною, в них максимально ефективно працює рубець й практично не виникає потреби в додаткових вуглеводних добавках [1]. Проте такої збалансованої годівлі корів протягом року важко досягти. При незначних порушеннях раціонів годівлі та високій молочній продуктивності корів спостерігається дефіцит цукру. Ще вищий дефіцит при продуктивності корів вище 6 тис. кг молока за рік.

Відмова підприємств від вирощування коренеплодів стала причиною витрат протеїну (й амінокислот) на енергетичні потреби із відповідним зростанням його в раціоні на 20–30 % [8]. За умови дефіциту цукру в раціоні засвоєння протеїну буде мінімальним (20 % замість 50 %) [9]. При цьому знижується мікробіальний синтез білка, що негативно впливає на перетравлення клітковини [10].

Раціони годівлі великої рогатої худоби за високої їх продуктивності збалансувати по цукру на основі лише грубих, соковитих кормів й концентратів надто складно [11]. Тому у світовій практиці застосовують цукровий сироп, сиру глюкозу, зернову мелясу тощо. Наприклад, замість коренеплодів і дефіцитної меляси як вуглеводну підгодівлю вводять до 0,25 кг цукрового сиропу із вмістом 78 % глюкози [8]

Збільшити вихід цукру в кормах можна й за допомогою технологічних заходів. Наприклад, заготівля трав‘яного силосу з пров‘яленої зеленої маси (силажу) до 30–40 % сухої речовини збільшує вміст цукру за рахунок гідролізу складних вуглеводів [14]. За використання пророщеного зерна, наприклад ячменю, вміст крохмалю у ньому знижується до 60 %, а цукру – підвищується на 20–25 % [15].

Оптимізація раціонів годівлі корів (21-70 день лактації) за останніми результатами світової науки і практики показала, що досягти вищенаведених параметрів раціону можливо за умови комбінування таких кормів: 9,37 кг комбікорму, 5,5 – сіна люцернового, 3,61 – сінажу люцернового, 0,44 – сінажу вико-вівсяного, 4 – силосу кукурудзяного, 1,12 – меляси і 1,5 кг соломи ячменю. За такого поєднання всі показники поживності й інші характеристики будуть у межах норм, наведених у таблиці.

Автор: Калінчик М.В., доктор економічних наук, професор

Завантажити повну версію статті

Что Нового


Последние новости ВМС, функции WinMix и Статьи.

Далее

Видео Руководства


Описание и видео руководства по использованию основных и новых функций WinMix.

Читать далее

Как Купить


Условия приобретения, установки и поддержки наших программных продуктов.

Читать далее

Обновления


Зарегистрированные пользователи могут получить последние обновления программы.

Читать далее