Оптимізація раціонів годівлі корів в транзитний період

18 Ноябрь 2014 Статьи

Оптимізація раціонів годівлі корів в транзитний період

Організація збалансованої годівлі корів у транзитний період є основою для майбутнього високоефективного виробництва молока, забезпечення задовільного здоров‘я корів, продовження терміну їх використання та одержання здорового потомства.

Не дуже тривалий термін технологічного використання корів – лише 2,5-3 роки через проблеми здоров‘я організму є наслідком незбалансованої годівлі тварин. За низького рівня молочної продуктивності (до 4 тис. кг молока за рік) не забезпечується його рентабельне виробництво.

Найбільші втрати внаслідок незбалансованої годівлі тварин спостерігаються у так званий «транзитний» період (20 днів до і 20 днів після отелення), коли в організмі корови відбуваються різкі фізіологічні зміни, пов’язані з ростом плоду, пологами і початком лактації. У цей період тварини споживають мінімум сухої речовини корму, а на початку лактації – втрачають живу масу (білок і жир) на потреби молокоутворення. Вкажемо на особливості цього періоду: корови споживають значно менше сухої речовини корму, ніж в наступні місяці лактації (до 1,5 раза), потреби у поживних речовинах не забезпечуються надходженням із кормів.

Основна проблема з початком лактаційного періоду – це можливість полового парезу (молочної лихоманки) внаслідок того, що з отеленням корови в її організмі не спрацьовує природний процес мобілізації кальцію з кістяка у кров [17], а за інтенсивного синтезу молока наявний мобільний запас кальцію швидко виводиться із крові. Тому як профілактичний метод запобігання виникнення парезу у тварин за 20 днів до отелення вводять раціони із штучно створеним дефіцитом кальцію (Са : Р < 1:1), а також знижують вміст калію з одночасним дотриманням умови – основний раціон повинен передувати аналогічному раціону годівлі корів в період перших 20 днів лактації [18].

У будь-якому разі заходи запобігання масового прояву полового парезу уникненням надмірного споживання кальцію та калію передбачають зменшення частки бобових у сухій речовині раціону, а також силосу з бадилля цукрових буряків, проміжних культур, сухого жому [20], пивної дробини, барди [14], патоки та важливо забезпечити достатній рівень вмісту магнію [21].

Можливі дві стратегії у годівлі сухостійних корів (20-0 днів до отелення) залежно від наявності у господарстві основних фуражних і соковитих кормів. За відсутності сіна і сінажу із злаків найбільш прийнятним може бути раціон із застосуванням аніонних солей. Якщо ж у господарстві є якісні фуражні і соковиті корми із злакових культур, то раціон можна збалансувати за рахунок заниженої норми кальцію у раціоні без аніонних солей.

Автор: Калінчик М.В., доктор економічних наук, професор

Завантажити повну версію статті

Что Нового


Последние новости ВМС, функции WinMix и Статьи.

Далее

Видео Руководства


Описание и видео руководства по использованию основных и новых функций WinMix.

Читать далее

Как Купить


Условия приобретения, установки и поддержки наших программных продуктов.

Читать далее

Обновления


Зарегистрированные пользователи могут получить последние обновления программы.

Читать далее